Ръст на посещенията на библиотеки, музеи, театри и кина, показват

...
 
Ръст на посещенията на библиотеки, музеи, театри и кина, показват
Коментари Харесай

НСИ: Ръст на посещенията на библиотеки, музеи, театри и кина 

 

Ръст на визитите на библиотеки, музеи, театри и кина, демонстрират данни на Национален статистически институт. Най-големият растеж е при публиката на театри и театрални изкуства, която се усилва приблизително с 9 души на зрелище в интервала 2022-2023 година, което съставлява растеж от 31 на 100. Повече са визитите и в кината. Те са се нараснали с 15 %.

Посещенията в музеите също бележат растеж с над 24%. Регистрираните читатели в бибилиотеките са 270 хиляди, което е с 14% по-малко спрямо миналата година, сочат още данните на националната статистика.

Национален статистически институт: Ръст на визитите на библиотеки, музеи, театри и кина  24.05.24 20:26 Сливенската митрополия с парцели за милиарди по Черноморието (СНИМКИ) 24.05.24 20:06 Владимир Путин е подготвен да спре войната в Украйна посредством помирение (ВИДЕО) 24.05.24 20:00 Наско Сираков се скри от почитателите, на годишнината от основаването на „ Левски “ 24.05.24 19:25 Патриарх Неофит в писмо до Петро Порошенко: Украинската православна черква е единствената канонична черква в Украйна 24.05.24 18:32

Днес бе открит и Панаира на книгата в София. На него присъединяване взимат над 140 издателства.

SafeNews напомня, че на 24 май в България се отбелязва националния празник на просветата, културата и основаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още и като Солунските братя.

През 855 година Кирил и Методий основали глаголицата във византийския манастир Полихрон в региона Витиния в Мала Азия и там превели свещени книги. След това те се заели да разпространяват християнството измежду славяноезичните нации.

Техните възпитаници Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий продължили делото им. Те получили топъл банкет в България от княз Борис през девети век. Кирилицата, която заменя глаголицата, е основана в Преславската книжовна школа. Като неин основател се сочи Климент Охридски, а името й е обещано в чест на Константин-Кирил Философ.

Източник: NOVA

Още вести четете в: България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР